0

Tom varukorg

Vår Historia

1997

Den goda Kakaobonden

För att säkerställa en bättre intjäning för kakaobönderna etableras ett nytt kakaokooperativ i Ghana, Kuapa Kokoo, som grundar sig på Fairtrade principer. Vid starten har Kuapa Kokoo 2000 medlemmar från 22 byar.

 

1998

Pa Pa Paa - Det bästa av det bästa

Medlemmarna röstar på årsmötet att starta sitt eget chokladvarumärke och sätta upp ett företag i England. Målet är att göra riktigt bra choklad och äga hela värdekedjan till konsumenten. Tillsammans med Twin Trading och med support från The body Shop, Comic Relief samt Christian Aid startar The Day Chocolate Company. Kuapa Kokoo äger inledningsvis 33% av företaget.

 

1998

Det är lanseringsdag

Senare samma år är det dags för lansering. Varumärket Divine skapas och den första produkten är Divine Fairtrade Milk Chocolate. Flera månader senare finns den få hyllan i många livsmedelsbutiker i Storbritannien.

 

2002

Kooperativ till kooperativ

Den ledande livsmedelskedjan inom Faritrade, Co-op i Storbritannien, beslutar att konvertera hela sitt eget Fairtrade choklad sortiment till att använda kakao från Kuapa Kokoo.

 

2007

En gudomlig donation

En av de ursprungliga grundarna, The Body Shop, donerar sina andelar i företaget till medlemmarna i Kuapa Kokoo. Detta ger kooperativet en ännu större ägarandel, 45% av företaget.

 

2007

Ännu mer Divine

The Day Chocolate Company ändrar sitt namn till Divine Chocolate Ltd för att bättre referera till sitt varumärke. Samtidigt genomgår varumärket en genomgripande designförändring. För att bättre kommunicera kvalitet och unicitet och det Ghananska ägarskapet används de traditionella västafrikanska Adinkra symbolerna i förpackningsdesignen.

 

2009

Comfort i Vita Huset

Divine Chocolate lanseras i USA. Detta blir möjligt med support från Divines nya partner OikoCredit. Lanseringen offentliggörs av Kuapa Kokoo bonden Comfort Kumeah på Alla Hjärtans Dag vid Vita Huset i Washington. Det är det perfekta tillfället för att lansera ”gudomlig choklad från hjärtat” för chokladälskare i USA.

 

2013

Stärka kvinnors ställning

Kuapa Kokoo väljer sin fösta kvinna som ordförande i. Ett ställningstagande till allt arbete Divine och Kuapa Kokoo har gjort tillsammans för att säkerställa kvinnors rättigheter och röst som odlare och medlemmar i kooperativet och i sina byar.

 

2015

Vi säger nej till palmolja

Divine lanserar den fösta palmoljefria chokladkakan. Detta blir startpunkten för att helt sluta att använda palmolja i någon produkt. Bättre för skogen, bättre för djurlivet, bättre för klimatet och bättre för dig!

 

2018

Divine blir ett B Corp

Divine genomgår en revision och blir certifierad B Corporation – vi ansluter oss till den växande rörelsen av företag som är dedikerade att använda affärer som kraft att göra gott. Idag är Divine Chocolate ett av de allra högst rankade B Corps i världen.

 

2018

Ett svenskt drag

Divine chocolate förvärvar det Svenska Fairtrade företaget The House of Fairtrade. The House of Fairtrade importerar och säljer Fairtradehantverk och livsmedel och har varit framgångsrik agent för Divine Chocolate sedan 2003. Genom förvärvet säkerställer båda företagen att fortsatt stötta Fairtrade rörelsen världen över och World Fair Trade Organizations (WFTO) medlemmar.

 

2020

En ny delägare

Tillverkaren av Divine Chocolate sedan starten 1998 är Weinrich Schokolade. Weinrich Schokolade är ett familjeföretag chokladbranschen i Tyskland som drivs i tredje generationen av Cord Budde. Cord är dedikerat till rättvis handel och med ett starkt engagemang i miljö och människorättsfrågor. Weinrich blir nu också en stark delägare av Divine Chocolate vid sidan av Kuapa Kokoo. Med en stark finansiell men också en djupt engagerad parter säkerställs utvecklingen av Divine.

Nyhetsbrev